Viator

Historien om Stockholms Tivoli

Gröna Lund är idag det nöjesfält du kan besöka på Djurgården

Gröna Lund är idag det nöjesfält du kan besöka på Djurgården

Det sägs idag att Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli, då det grundades 1883, men det stämmer inte riktigt.  Nog är det de äldsta tivoli som är igång, men en gång i tiden fanns det ett annat tivoli i Stockholm, grundat 1850, nämligen Stockholms Tivoli.  Idag ligger Skansen på den plats som detta tivoli fanns. Stockholms Tivoli invigdes 5 augusti 1850 och låg på Djurgården. Planerna att bygga detta fanns redan under 1840-talet och 1849 fick man mark uppe på berget. Tivolit brann dock ner, bara 16 dagar efter att det öppnade! Det byggdes upp igen, och var mycket populärt under 1880-talet. Ingången låg där Skansen idag har sin huvudingång och sträckte sig ända upp till Skansenberget, där det idag är Solliden.

Till en början hade man en mängd olika attraktioner här, allt från lindansare, vaxkabinett, sångare, musiker, akrobater, komiker, djur och djurtämjare samt att de även hade karuseller, rutschbanor, kägelbanor, restauranger, och ett menageri med djur. Bland djuren fanns krabbmakak, brunbjörn, isbjörn, kamel, leopard, puma, pelikan, elefant med flera andra exotiska djur. Den främsta attraktionen detta tivoli hade var ändå dansbanan, då det under slutet av 1880-talet var förbjudet med offentlig dans, men lagligt på avstängda områden, med entréavgift.

Under sommaren hade Stockholms Tivoli förstklassiga teaterföreställningar och teatern fanns kvar även när Skansen tog över området, men lades ner 1924, byggdes om till danspalats för att sedan byggas om och ge plats åt Skansens entré.

Vem var då ägare till detta tivoli? Det var många ägarbyten genom de år som det existerade. Dels general Silfverstolpe, som skapade ett bolag, men det var för dyrt och en av bolagsmännen, Herr Mineur köpte och övertog det. Sedan såldes det vidare till en änkefru, Lenoir. Sedan ska hon ha bytt tivoli mot Waxholms Hotell som då ägdes av grosshandlare Anshelm Berg.

Under 1880-talet kom det att bli konkurrens för Stockholms Tivoli, då ett lite mindre tivoli öppnade upp, även det på Djurgården. Detta hette Gröna Lund. Under den sista tiden försökte Stockholms Tivoli locka till sig den borgerliga publiken eftersom Gröna Lund kom att bli en plats dit arbetare sökte sig.

I början av 1900-talet började Skansen att breda ut sig på området jämte Stockholms Tivoli, och det blev slutet för nöjesfältet. Det köptes sedermera 1901 av just Skansen, och tivolit upphörde. Det enda som var kvar, i cirka 30 år till var de olika teatrarna på området. När Stockholms Tivoli lades ner, så var detta gynnsamt för Gröna Lund, som nu snabbt kunde expandera!

Idag finns alltså inte Stockholms Tivoli kvar, utan det är Gröna Lund ni får besöka om ni är sugna på att åka karuseller, eller andra attraktioner. De erbjuder även en mängd artister att se live på sommaren. Är det djur och annat ni vill se, så är det Skansen ni får bege er. På Djurgården hittar ni även en mängd annat att se och göra. Besök Abbamuseet, eller Lusthusporten.  Kika på Rosendals slott, eller ett av alla andra vackra hus som finns här. Hotell på Djurgården bokar ni med oss!

 

Elite Hotel Marina Tower  Elite Hotel Marina Tower
Saltsjoqvarns Kaj 25, Nacka
Nära ABBA The Museum

    4.5 stjärnor
Från 1157 SEK per natt

Boka hotell
Hotel Skeppsholmen  Hotel Skeppsholmen
Gröna gången 1, Stockholm
Nära Vasamuseet

    4 stjärnor
Från 3958 SEK per natt

Boka hotell

HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img