Viator

Fira nyår – Tolvslaget på Skansen!

Fira in nyåret i Stockholm!

Fira in nyåret i Stockholm!

Vem har inte stått där hemma, framför tv:n och tittat på när Tennysons kända dikt citerats och sedan skålat? Varför inte ta och uppleva detta på riktigt, genom att åka till Stockholm över nyår? Få höra ring, klocka ring, på riktigt nära håll! Att vaka in nyåret är en tradition som är ganska ”ny”, då det uppkommit under 1900-talet. Denna tradition har spridit sig i alla samhällsklasser. Redan 1927 började radion med klockringning och sedan från 1950 så kommenterade Sven Jerring inringningen av alla Sveriges domkyrkoklockor som markerade 12-slaget. Nu är det Tv-n som sänder och det nyårsfirande från Skansen, med uppläsning av Alfred Tennysons Nyårsklockorna. Boka din resa och ditt boende i Stockholm redan nu, så att även du kan få vara med om denna tradition,

Tennyson-dikten Nyårsklockan

“Nyårsklockan” är en dikt skriven av Alfred Tennyson som i original heter Ring Out, Wild Bells som publicerades 1850. En svensk översättning, med den kända raden “Ring, klocka ring” gjordes av Edvard Fredin och den gavs ut ett år efter Fredins död, 1890.

Sedan mitten av 1890-talet så har denna dikt reciterats offentligt vid tolvslaget på Skansen. Detta sändes först i radion och nu även i tv. Den person som haft flest offentliga nyårsuppläsningar är Anders de Wahl. 1895 var första gången dikten lästes på Skansen på nyårsafton, då av Nicklas Bergendahl. De allra första decennierna så var det bara Skansens besökare som fick höra uppläsningen, men under 1934–1955 lästes den av de Wahl i Sveriges Radio. Han gick bort 1956 och då låg denna tradition nere, ända fram till 1977, då SVT plockade upp traditionen och ville sända den på tv.  Georg Rydberg var den person som fick uppdraget att läsa den kända dikten. Flera kända personer har sedan dess fått läsa dikten på Skansen, bland annat Jarl Kulle, Jan Malmsjö, Margaretha Krook. Förra året, 2015/16 var det Malena Ernman. I år, 2016/17 så är det Pernilla August som fått det ärofyllda uppdraget.

Se till att du är med på detta, för efter uppläsning och 12-slaget är det ett storslaget fyrverkeri från Saltsjön med utsikt från Skansen! Varför inte passa på att äta gott innan, Solliden erbjuder till exempel en nyårsbuffé.

Fira in det nya året i Stockholm

Oavsett om du väljer att besöka Skansen eller inte vid tolvslaget, så är Stockholm härligt att vistas i under nyårshelgen. Du kan äta gott, gå på nyårskonsert eller svänga de lurviga på nattklubb. Alla alternativ är möjliga. Det finns även hotell som erbjuder nyårspaket, med mat och boende om du föredrar det.

Boka ditt boende hos oss

Här på vår sida kan du hitta en mängd lämpliga hotell, som passar att stanna över på under nyår. Du kan söka fram olika alternativ eller så kontaktar du oss så kan vi hjälpa dig att hitta rätt hotell och även hjälpa dig att boka. Välj ett lyxigt hotell, eller ett mer prisvärt alternativ. Vi har hotell för alla sorters plånböcker.

Vi på HotellStockholm önskar alla ett riktigt Gott Nytt År!

Hotel Skeppsholmen  Hotel Skeppsholmen
Gröna gången 1, Stockholm
Nära Vasamuseet

    4 stjärnor
Från 3958 SEK per natt

Boka hotell
Villa Källhagen  Villa Källhagen
Djurgardsbrunnsvagen 10, Stockholm
Nära Skansen

    4 stjärnor
Från 2119 SEK per natt

Boka hotell

HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img