Viator

Upptäck dolda favoriter i Stockholm

Missa inte Årsta slott

Missa inte Årsta slott

Stockholm har ju ett fantastiskt utbud av sevärdheter och aktiviteter varav det mesta du kanske redan upptäckt. Många av oss har ju redan sett Vasamuseet, Skansen och Gröna Lund och det mer än en gång. Om du istället vill uppleva något unikt, så ska vi här tipsa om några dolda favoriter, som du kanske har missat.

Skogskapellet

Skogskapellet är från 1920 och är den Skogskapellet från 1920 är den äldsta av byggnaderna på Skogskyrkogården. Den ritades av arkitekten Gunnar Asplund tillsammans med Sigurd Lewerent. Den är dessutom upptagen på Unescos världsarvslista.

Hitta hit: Ta tunnelbanans gröna linje söderut mot Farsta strand till Skogskyrkogården och konsultera sedan karta eller medbesökare vid ingången.

Astrid Lindgrens lägenheter

Även om Astrid Lindgrens värld sägs ligga utanför Vimmerby, så var Vasastan en stor del av hennes liv. En del berättelser utspelas där, andra hittades på där. Vid en bänk i Tegnérlunden hittar nioårige Bo Vilhelm Olsson en flaska med en ande i, varpå ”Mio, min Mio” rullar i gång. I Vasaparken plockar småfolket Peter och Petra i novellen med samma namn fram sina skridskor och glider ut på isbanan efter att människorna gått hem om kvällen.

Astrid hade i många år en deltidsanställning som förlagsredaktör och det på förlaget Rabén & Sjögren på Tegnérgatan 28. Hon bodde dock främst på Dalagatan 46, i hela 61 år! Innan Astrid flyttade in på Dalagatan bodde hon och maken Sture på Vulcanusgatan 12 i Atlasområdet.

Hitta hit: Vulcanusgatan 12: Ta tunnelbanan till Sankt Eriksplan, ta trapporna ner till Atlasområdet. Dalagatan 46: Ta tunnelbanan till Odenplan, gå Odengatan västerut till Dalagatan, sväng vänster.

Silverdals griftegård

På Silverdals griftegård ligger underbarnet Ted Gärdestad begravd. Han var en av Sveriges största artister med låtar som Jag vill ha en egen måne”, ”För kärlekens skull” och ”Sol, vind och vatten”. På detta ställe ligger även Nobelpristagaren Harry Martinson, i graven bredvid Ted faktiskt.

Hitta hit: Ta pendeltåget till Sollentuna och sedan buss 607 mot Karolinska sjukhuset. Hoppa av vid Silverdals kapell efter fem minuter.

Årsta slott

Årsta slott byggdes på 1660-talet av amiral Claes Hansson Bielkenstierna. Fredrika Bremer, den moderna svenska romanens moder och feminismens portalgestalt dog på Årsta slott, bara 64 år gammal. Hon hade vuxit upp i huset och var vän med nuvarande ägarna som lät henne bo här mellan sina resor. Här går det att få guidade visningar.

<p Hitta hit: Ta pendeltåget till Västerhaninge och byt till buss 846 mot Årsta slott.

Blå tornet

Blå tornet, är den plats som August Strindberg flyttade till 1908. Anledningen till namnet är att trapphuset är blått. Han hyrde då utöver tripletten på fjärde våningen även ett vindsrum och inredde med ett litet skrivbord mitt i rummet och hyllor med referenslitteratur runtom. Hans böcker samt övriga magasinerade i Nordiska museets källare, efter Strindbergs död. Hans vänner noterade och sparade alla detaljer i lägenheten och 1973 skapades ett museum baserat på denna lägenhet.

Hitta hit: Ta tunnelbanan till Rådmansgatan, bakre utgången. Gå ett kvarter söderut på Sveavägen och sväng höger på Tegnérgatan så ser man tornet en bit upp i backen.

 
Det finns tyvärr inga lediga hotell i just nu.

HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img