Viator

Stockholms historia

Upptäck Stockholms historia

Upptäck Stockholms historia

På den plats Stockholm ligger idag så fanns det redan för flera tusen år sedan bosättningar. Stockholm har en mycket lång historia. Det var under medeltiden det kom att bli en stad och det med ett tillhörande slott, kyrka, rådhus samt en stadsmur. Staden grundades officiellt 1252 av Birger Jarl. Men man tror att staden i sig började anläggas redan under 1180-talet. Stadens namn dyker dock upp i källorna först 1252, det genom ett skriftligt dokument från Birger Jarl, där namnet nämns. 1436 var det år som staden fick sina stadsprivilegier och det är även det år man brukar använda som starten för att Stockholm kom att vara Sveriges huvudstad.

1200-1400-talet

Stockholm var redan vid 1200-talets slut troligen Sveriges största stad. Under senmedeltiden beräknas den ha haft 6000–7000 invånare.
Genom stadens läge vid Mälarens utlopp var platsen strategiskt viktig, och den befästning kring vilken slottet Tre kronor senare byggdes hade troligen uppförts vid 1100-talets slut.
Redan i slutet av 1200-talet hade staden Stockholm ett eget sigill, omtalades som kungligt residens och var den plats där Magnus Ladulås begravdes 1292.
Staden var även viktig politiskt sett och många gånger om fick Stockholm utstå upprepade angrepp, blockader och belägringar. Den övertogs som pant av Hansan 1395 för den lösensumma som betalats för kung Albrekts frigivande, och först sedan denne underlåtit att betala överlämnades Stockholm till drottning Margareta 1398.
Stockholm hade ett betydande tyskt befolkningsinslag. Hälften av borgmästarna och rådmännen skulle enligt stadslagen vara tyskar. Efter slaget vid Brunkeberg 1471 ströks emellertid denna bestämmelse.

1500-1900-talet

1520 så intog den danske kungen Kristian II staden. Dock tog Gustav Vasa tillbaka den tre år senare. Nu kom en svensk stat att etableras och man hade då Stockholm som centrum. Nu expanderade man även staden och det efter en organiserad stadsplanering. Staden fick delar som numera är Norrmalm och Södermalm.
I mitten av 1700-talet så hade Stockholm kommit att bli landets ledande industristad och i slutet av 1700-talet kom det även in kultur i form av Kungliga Operan och Konstakademin. Djurgården var ursprungligen kunglig jaktmark. På 1700-talet blev södra Djurgården ett populärt rekreationsställe. På Djurgården finns idag bland annat Skansen, Gröna Lund, Vasamuseet och Nordiska museet.
1800-talet var en fattig tid i Stockholm, men det var även under detta århundrande som industrialiseringen kom att ta fart. Staden upplevde åter igen en expansiv period. Man tog fram en ny stadsplan samt byggde ut staden på de olika malmarna. Det var även nu under detta århundrade som järnvägar, gasverk, vattenverk och elektricitet kom till staden. Det gjorde en hel del för stadens utveckling.
Nuvarande Stockholm city skapades under 1900-talet då det växte enormt och expanderade en hel del.
Givetvis så omfattar Stockholm historia bra mer än vad vi fått med i denna korta text. För att lära er mer om stadens historia, ta er gärna hit och gå på en av alla de museer som berättar mer om just detta.

Boka hotell

Om du vill komma hit, ta en stadsvandring, upptäcka stadens historia på museum eller kolla in sevärdheter, se då till att boka ett bra hotell. Här på våra sidor hittar du många bra alternativ.

Clarion Hotel Stockholm  Clarion Hotel Stockholm
Ringvaegen 98, Stockholm
I Stockholm (Södermalm)

    4 stjärnor
Från 1598 SEK per natt

Boka hotell
Park Inn by Radisson Stockholm Hammarby Sjöstad  Park Inn by Radisson Stockholm Hammarby Sjöstad
Midskeppsgatan 6, Stockholm
Nära Ericsson Globe Arena

    4 stjärnor
Från 1282 SEK per natt

Boka hotell

HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HOTELL >>

Liknande Hotell

img