Viator

Stadsvandring i Gamla stan

Upptäck Gamla Stan, med guide eller på egen hand!

Upptäck Gamla Stan, med guide eller på egen hand!

Under september månad har du chansen att gå på en guidad tur och stadsvandring genom Gamla Stan. Detta är ett perfekt sätt att upptäcka denna stad samtidigt som du lär dig mer om den, vår kungafamilj och mycket mer. Du får höra stadens historia på ett underhållande sätt. Stadsvandringen tar cirka 1 timme och 10 minuter.

Lite historia om Gamla Stan

Staden Stockholm grundades av Birger Jarl på 1200-talet. Man hade då Gamla stan som stadens centrum. Man kallade denna del bara just för Staden och det gjorde man ända fram till 1800-talet då man började benämna det som Staden mellan broarna eller Staden inom broarna. Det fanns en stadsmur som avgränsade staden samt att man hade ett eget rådhus och kyrka. Husen var alla byggda i trä, men eftersom eldsvådor var vanligt förekommande och 1625 kom en brand som förstörde stora delar, så valde man att rusta upp staden genom att bygga de nya husen i sten. Under 1900-talet växte namnet Gamla stan dram, men 1980 vart det officiellt. Man räknar med att det bor cirka 3000 personer i denna stadsdel.

Gamla Stan på egen hand

Självklart kan du upptäcka denna stadsdel på egen hand om du föredrar det. Det finns en mängd sevärdheter att titta på. Gamla Stan är en medeltida stadskärna och det är även en av de största och bäst bevarade i hela Europa. Hela stadsdelen i sig, så väl som Riddarholmen intill är ett enda stort museum kan man säga. Det finns vackra byggnader, kyrkor, museer och mycket mer. Bland annat har du Storkyrkan och Nobelmuseet. Missa inte heller Kungliga slottet, som är sevärt och på slottet finner du även en mängd olika museer, varav Livrustkammaren är en av dem. Missa inte heller Carl Larssons födelseplats som är i Gamla Stan. Denna stadsdel har även den smalaste gränden, som heter Mårten Trotzigs gränd. Mellan 1739-1742 bodde Carl von Linné i Gamla stan och hade även sin läkarpraktik.  Det är även i denna stadsdel som August Strindbergs födelseplats finns, och det är i denna del som Axel von Fersen blev ihjälslagen av folket.

När du vandrat klart, eller vill ta en paus mitt i, så finns det många caféer och restauranger att besöka. Den allra äldsta restaurangen som drivits utan avbrott sedan 1722 är Den Gyllene Freden, som Svenska Akademien äter hos varje torsdag. Restaurangen har haft en mängd kända gäster genom åren och personer som ätit här är bland annat Michael Bergman, Evert Taube, Fred Åkerström och Cornelius Vreeswijk för att nämna några.

Boka boende med oss

Självklart kan du boka boende i Gamla Stan om du vill, så att du bor nära alla sevärdheter i denna stadsdel. Här hos oss hittar du även hotell i övriga delar av Stockholm. Du kan söka fram olika alternativ direkt här på vår sida, eller så kontaktar du oss om du behöver hjälp. Boka in dig för en eller flera nätter, så hinner du se mer av hela Stockholm!

 
Det finns tyvärr inga lediga hotell i just nu.

HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img