Viator

Smaka på Stockholm förvandlar Kungsträdgården till ett gastronomiskt Mecka

Signaturrätt från Matbaren. Foto: Creative Commons/Magnus Skoglöf

Signaturrätten steam bun brisket från Matbaren. Foto: Creative Commons/Magnus Skoglöf

Den 2-6 juni förvandlas Kungsträdgården till ett gastronomiskt mecka när Smaka på Stockholm tar plats för 25:e året i rad.

Förutom att gästa den nya pop-up krogen har Mathias Dahlgren, tillsammans med Gastronomiska samtal, tagit ut Matbordet till allmänheten.

Precis som på restaurangen kommer det att föras samtal kring mat och utveckling samtidigt som det serveras smakprover i linje med temat.

Den 4 juni är det Mathias Dahlgrens dag på Smaka på Stockholm. Då kommer han tillsammans med parhästen Martin Berg att gästa pop-up krogen där de serverar en signaturrätt över disk och en mini-3-rätters-meny för 195 kr.

 

Samtal om mat och utveckling

Nytt för 2016 är att Mathias Dahlgren och Hans Naess på Gastronomiska samtal instiftat Matbordet på Smaka på Stockholm. Under veckan kommer pop-up krogens kockar, under respektive dag, samtala vid Matbordet kring deras syn på mat och utveckling. Den 4 juni är det Mathias Dahlgren och Martin Berg som står för ämnet, som för dagen är ”var kommer utvecklingen och samtalen kring mat ske i framtiden”.

- Under de senaste 30 åren har vi följt utvecklingen kring mat på nära håll. Mycket av det nya som kommit fram har gjort det genom att passera de bättre restaurangköken. Vi ställer oss frågan var utvecklingen och samtalen kring maten kommer ske i framtiden, då restaurangen som form inte är ideal eftersom den hela tiden kantas av ett affärsmässigt perspektiv. På en restaurang kan produkten aldrig utvecklas snabbare än sin publiks längtan och efterfrågan, säger Mathias Dahlgren, vd och kreativ ledare för Mathias Dahlgrens restauranger.

Till samtalet har Mathias Dahlgren och Martin Berg bjudit in arkitekten Ola Andersson och investeraren Johan Jörgensen, som tillsammans kommer diskutera hur en ny form av mötesplats kan utformas – där människor som delar ett genuint intresse i maten ges möjligheten att dela tankar och funderingar samt att diskutera det på ett obundet sätt.

Parallellt med pop-up krogen och diskussionen kring Matbordet kommer dessutom rågbrödsbageriet Green Rabbit att finnas representerat på det nyöppnade salutorget där matupplevelser från hela Sverige samlas.

 

Mathias Dahlgren och Martin Bergs meny i pop-up krogen, 4 juni:

Signaturrätt över disk, 85 kr
”Steamed bun BBQ brisket” med syrad kål, Sriracha och koriander

Mini-3-rätters-meny, 195 kr
Grov tartar på Fröyalax med äpple, forellrom och pepparrot
”Steamed bun BBQ brisket” med syrad kål, Sriracha och koriander
Bakad vild choklad från Bolivia med gräddfil, tofféeglass och nötter

 

Om kocken

Mathias Dahlgren är en av Sveriges främsta kockar och den enda svenska kock som hittills har vunnit guld i Bocuse d’Or. Idag driver han Matbaren, Matsalen och Matbordet under sitt eget namn i Grand Hôtel i Stockholm. Restaurangerna har mottagit ett flertal internationella utmärkelser och har en respektive två stjärnor i ansedda Guide Michelin. Mathias Dahlgren är också, tillsammans med Martin Berg, grundare till Rågbrödsbageriet Green Rabbit.

 

Grand Hôtel Stockholm  Grand Hôtel Stockholm
Södra Blasieholmshamnen 8, Stockholm
Nära Vasamuseet

    5 stjärnor
Från 3572 SEK per natt

Boka hotell

HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img