Viator

IKEA gör storsatsning i Stockholm

IKEA gör nysatsningar

IKEA gör nysatsningar

IKEA har det senaste satsat en hel del på att ha citynära butiker i storstäder som New York, Paris och Madrid. Nu berättar de att de även kommer att satsa på flera olika projekt i Stockholm. Det som det gäller är att de planerar att göra tre mindre varuhus samt att de ska ha en planeringsstudio i storleken 800–15 000 kvadratmeter. Dessutom rustas varuhusen i Kungens Kurva och Barkaby upp. Ikeas Sverigechef Lena Herder säger att de kommer att investera runt 1,7 miljarder. De lovar samtidigt att de kommer sänka priset på många av sina varor.

Planer som är lite hemliga

Konkret handlar investeringspaketet på 1,7 miljarder som sträcker sig fram till 2025 om att öppna fyra nya butiker i olika och nya format. Samtidigt ska de två befintliga traditionella IKEA-varuhusen i Stockholmsområdet uppgraderas rejält. Exakt hur och var dessa nya varuhus kommer att vara är IKEA lite hemliga över. Men de har tidigare berättat att de ska ha detta:
• Ett Ikeavaruhus ”small” i storleken 10 000–15 000 kvadratmeter.

• Två varuhus ”extra small” i storleken 5 000–10 000 kvadratmeter.

• En planeringsstudio/konceptbutik i storleken 800 kvadratmeter.

Som jämförelse: ett IKEA-varuhus av traditionellt snitt är 35 000 kvadratmeter stort.
Planen är att de nya enheterna ska vara öppnade senast 2025. Ikea hoppas då att nå 350 000 fler stockholmare. Man kommer även att nyanställa runt 500 personer.

Lägre priser i varuhusen

IKEA sa även att de från denna månad, mars kommer att sänka priset på olika varor som kunderna gillar. Prissänkningen kommer att vara inom flera stora produktområden. Det är inte rea eller utförsäljning utan lägre priser på det fasta sortimentet

Bygger inga fler jättevaruhus i Sverige

Det finns inga planer på att bygga fler stora IKEA, som de som finns idag på 35 000 kvadratmeter. Istället vill företaget hitta andra sätt att nå sina kunder på. På sikt är det inte heller omöjligt att se att fler städer i Sverige kommer att få minivaruhus. Det finns dock inga planer på att lägga ner befintliga varuhus, snarare kommer dessa att rustas upp.
Ikea har i dag två varuhus i Stockholmsområdet, Kungens kurva och Barkaby. Den förstnämnda är även världens största (68 000 kvadratmeter). Den kommer att renoveras och få en ansiktslyftning med mer ljusinsläpp i den rundade delen av fasaden, och i Barkaby bygger man ut lagerkapaciteten.
På Regeringsgatan i centrala Stockholm finns det även en köksinredningsbutik. Under förra året testade man även att under en begränsad tid ha en konceptbutik för sovrum inne i city. Dit ska man kunna gå för att titta och sedan beställa köksmöbler och inredning eller sovrumsmöbler som sedan kan levereras till dörren. Ikea kallar detta planerings- och orderstudio och man tror att detta är en del av framtiden.

Info om Ikea

Ikea består två parallella och juridiskt separerade företagskoncerner.
Den ena är Inter Ikea som äger konceptet och varumärket. Här blir Jon Abrahamsson Ring ny vd.
Den andra är Ingka Group som driver 376 av Ikeas 430 varuhus i 52 länder. Här är Jesper Brodin vd.
Sedan 1982 finns en franchisestruktur där Ingka Group, står för 90 procent. Ytterligare tio mindre franchisetagare står för driften av övriga tio procent.
Både Inter Ikea och Ingka Group ägs och kontrolleras av stiftelser som skapades av Ingvar Kamprad.

Clarion Hotel Stockholm  Clarion Hotel Stockholm
Ringvaegen 98, Stockholm
I Stockholm (Södermalm)

    4 stjärnor
Från 1598 SEK per natt

Boka hotell
Park Inn by Radisson Stockholm Hammarby Sjöstad  Park Inn by Radisson Stockholm Hammarby Sjöstad
Midskeppsgatan 6, Stockholm
Nära Ericsson Globe Arena

    4 stjärnor
Från 1282 SEK per natt

Boka hotell

HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HOTELL >>

Liknande Hotell

img