Viator

Covid-pass krävs för stora evenemang

pexels-pixabay-164879Från och med idag 1 december, så krävs det nu att man visar upp ett covid-pass om man ska gå på vissa stora evenemang. Ett covidpass, eller vaccinationsbevis är alltså ett måste att ha för att få gå på evenemang inomhus med fler än 100 personer. Det gäller till exempel konserter, teater och sporttävlingar inomhus. Åtgärden innebär inte ett krav på att arrangörer måste använda vaccinationsbevisen, men om så inte sker ska andra restriktioner kunna gälla.
FHM har i en så kallad hemställan bett regeringen att införa vaccinationsbevis för personer som är 18 år och äldre från den 1 december.
Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som till exempel sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter, samlas ofta många människor.

Behövs det vaccinationsbevis för mitt evenemang som jag redan har biljett till?

Det beror på om arrarangören i sig har bestämt att det krävs eller inte. Det är inte ett krav att arrangörer måste begära det, utan de kan följa andra rekommendationer från FHM. Det bästa du kan göra är att kolla med arrangören av det event du ska gå på.

Är det bestämt att vaccinationsbevis ska användas vid evenemang inomhus från den 1 december?

Ja, regeringen har fattat beslut om att vaccinationsbevis kan användas som smittskyddsåtgärd vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Personer som är 18 år och äldre behöver då visa vaccinationsbevis om arrangören kräver det. Arrangörer som väljer att inte kräva vaccinationsbevis behöver i stället följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittsäkra arrangemang. Vad händer om en arrangör inte vill kräva vaccinationsbevis för inträde till sitt evenemang?
Om det är ett evenemang som samlar fler än 100 personer och hålls inomhus så kommer arrangören i stället att få följa föreskrifter som Folkhälsomyndigheten ska utfärda. Exempel på begränsningar som kan komma att införas för evenemang där vaccinationsbevis inte används är regler om max antal personer per kvadratmeter tillgänglig yta och krav på avstånd mellan sällskap

Varför ska vaccinationsbevis visas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus för fler än 100 personer?

Syftet med detta bevis är att begränsa smittspridning bland framför allt ovaccinerade och det genom att förhindra att ovaccinerade personer samlas i större grupper, samtidigt som verksamheter kan fortsätta att ta emot besökare. Kravet på vaccinationsbevis gäller för personer som är 18 år och äldre.

Vilka typer av evenemang rör det sig om, där vaccinationsbevis ska visas?

Det rör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Det kan till exempel vara sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter.

Kommer arrangören ha rätt att neka mig inträde, om jag inte vill visa ett vaccinationsbevis?

Ja.

Så här gör du för att få ett vaccinationspass:

Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se.
Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en sådan.
Vaccinationsbeviset är omedelbart för att användas. Det tar ett antal dagar (högst sju dagar) efter vaccinering innan du kan hämta ut ditt vaccinationsbevis. Det beror på att den som utfört vaccineringen ska hinna lägga in uppgifterna i Nationella vaccinationsregistret.
Du kan hämta vaccinationsbevis till dina barn på Covidbevis.se. Barn som har fyllt 16 år och har e‑legitimation kan själva hämta sitt covidbevis.

HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img