Viator

Besök Birka Vikingastad

Vikingabåtar på Björkö

Vikingabåtar på Björkö

Birka är en plats väl värd ett besök. Detta ligger på ön Björkö i Mälaren. Hit kan du ta dig med båt från Stadshusbron i Stockholm. Det passar bra att åka perioden maj-september. En båttur ut i Stockholms skärgård för att få se den gamla vikingabyn Birka är verkligen en upplevelse. Du kan välja att gå runt på egen hand eller så bokar du en guidad tur. Under 700-900 talet bodde här ca 800-1000 invånare. Staden var en knutpunkt för handel med olika delar av världen och Europa. Idag är det en plats som visar oss en del av historien. Det går att se utgrävningar, besöka museet, gå in i ett vikingahus, se fornlämningar, gravar och mycket mer. Det finns också en badstrand och restaurang.

Historia

Man tror att det var Svea rikes kung som i slutet av 700-talet beslutade att Birka skulle anläggas. Det för att kunna kontrollera den handel som var i norra Skandinaven under denna tid. Byteshandel skedde och det med arabiskt silver, keramik, östeuropeiska pärlor och siden. Skandinaverna bytte med pälsverk, hudar och järn.
Birka kan komma från svenskans ord “birk” som betyder borg eller handelsplats. Här bodde folket i enkla hus vid stranden. För flera år sedan så börjades ett arbete med att rekonstruera dessa hus.
Birka fick besök ett par gånger av benediktermunken Ansgar. Han hade i uppdrag att omvända människorna från hedendom till kristendom. Några kom att kristnas, men de flesta höll kvar vid de gamla nordiska gudarna.
I slutet av 900-talet kom Birka att överges. Anledningen bakom är okänd, men det finns flera teorier kring det. Det kan ha berott på ett politiskt beslut så väl som att landhöjningen vid denna tid gjorde att Birka inte längre var en så strategiskt bra plats.

Utgrävningar i Birka

Ett av de allra största fynden man har gjort på Birka är under 1800-talet. Det var under Hjalmar Stolpes utgrävningar. Man fann en stor silverskatt med ca 450 islamiska silvermynt. Det hittades även flera silversmycken som låg på ett järnfat.
Anledningen att Hjalmar befann sig på Björkö var för att studera insekter i bärnsten. Han var nämligen en entomolog (vetenskap om insekter). Han kom att börja med utgrävningar och fann gravar, föremål och mycket mer från en vikingastad. Birka har idag ca 3000 gravar.
Sedan kom han att fortsätta att gräva ut under cirka 20 år. En del av det han fann finns idag att se på Historiska museet i Stockholm.

Boka hotell

Om det låter intressant att åka till Björkö för att se Birka så väl som att se resten av skärgården. Boka då in ett par dagar i Stockholm. Det finns en bra hemsida där du hittar all information om Birka. Du hittar den genom att klicka här. Det är en god idé att välja ett hotell som passar dig. Det finns en hel del olika alternativ när det kommer till boende. Du hittar en mängd hotell och andra boendealternativ här hos oss. Du kan söka runt efter bra ställen att stanna över på. Det går även bra att kontakta oss om du har frågor eller behöver hjälp.

Hotel Skeppsholmen  Hotel Skeppsholmen
Gröna gången 1, Stockholm
Nära Vasamuseet

    4 stjärnor
Från 3958 SEK per natt

Boka hotell
Villa Källhagen  Villa Källhagen
Djurgardsbrunnsvagen 10, Stockholm
Nära Skansen

    4 stjärnor
Från 2119 SEK per natt

Boka hotell

HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img